Početak / VIJESTI / LOKALNE / Brcko / Brčko: Vlada dala saglasnost za projektni zadatak izrade strategije razvoja
Brčko: Vlada dala saglasnost za projektni zadatak izrade strategije razvoja

Brčko: Vlada dala saglasnost za projektni zadatak izrade strategije razvoja

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je u srijedu 31. redovnu sjednicu na kojoj je dala saglasnost na projektni zadatak za izradu Nacrta strategije razvoja Distrikta za period 2018–2025. godina i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević rekao u izjavi medijima da je prethodna strategija istekla prošle godine te će nova biti urađena po jedinstvenoj metodologiji kakva se koristi u Evropskoj uniji, na državnom i entitetskom nivou.

„Pri izradi projektnih zadataka nam je pomogao UNDP [Razvojni program Ujedinjenih nacija]. Vjerujemo da će strategija koja će biti donesena odgovoriti svom zadatku i da će podstaknuti razvoj Brčko distrikta BiH u ekonomskom, društvenom, ekološkom i prostornom smislu“, istakao je Gudeljević.

On je naveo da je jedan od nedostataka prethodne strategije bio nedostatak praćenja njene realizacije.

„Nova strategija predviđa da se u okviru Ureda gradonačelnika formira nova jedinica za strateško planiranje koja će biti instalirana zbog bolje komunikacije i koja će imati specijalizirani zadatak da prati realizaciju strategije razvoja i predlaže nove strategije“, dodao je Gudeljević.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj upravi te odobrili Smjernice za izradu nacrta zakona o izvršenju Budžeta za 2018. godinu.

Izjašnjavajući se o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, koji je predložio Klub poslanika SNSD-a [Savez nezavisnih socijaldemokrata] u Skupštini Distrikta, Vlada je dala saglasnost na Nacrt ovog zakona, te uputila navedeni akt u daljnju proceduru.

Usvojeni su i godišnji planovi gazdovanja šumama u svojini Distrikta, kao i u privatnoj svojini za 2018. godinu, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Vlada je dala saglasnosti za odobrenje sredstava za finansiranje nastavka liječenja primjenom lijeka Blincyto [Blinatumomab], a u sklopu predtransplantacione pripreme za osigurano lice Fonda zdravstvenog osiguranja u ukupnom iznosu od 366.867,94 konvertibilnih maraka.

Usvojen je Prijedlog zaključka u vezi s imenovanjem člana delegacije BiH u ime Distrikta koji će učestvovati u aktivnostima za unapređenje saradnje BiH i Bavarske, Prijedlog zaključka u vezi s primjenom izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Završni izvještaj o provođenju Gender akcionog plana BiH za period 2013–2017. godine.

Vlada se izjasnila i o Prijedlogu za jednogodišnje produženje okvira razvojne pomoći UN-a za BiH za period 2015–2019. te primila k znanju Informaciju o sticanju nekretnine uz naknadu označene kao parcela broj 1806/46, katastarska općina Brčko 2.

Na ovoj sjednici primljena je k znanju Informacija o postupcima javnih nabavki u periodu oktobar-decembar 2017. godine te usvojen Izvještaj o radu Komisije za papire od vrijednosti za 2017. godinu.

Članovi Vlade usvojili su odluke o angažovanju šest lica za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, jedne osobe u Odjeljenju za javnu sigurnost te šest osoba u Direkciji za finansije.

The post Brčko: Vlada dala saglasnost za projektni zadatak izrade strategije razvoja appeared first on Otisak.ba.

Klikni i podijeli na mreži...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ostavi Komentar

Na vrh