Početak / VIJESTI / LOKALNE / Tuzla / Foto/Vlada TK na korak do smjene: Nova skupštinska većina za Suljkanovića umjesto Gutića!
Foto/Vlada TK na korak do smjene: Nova skupštinska većina za Suljkanovića umjesto Gutića!

Foto/Vlada TK na korak do smjene: Nova skupštinska većina za Suljkanovića umjesto Gutića!

17.02.2018 12:59

 

Skupština Tuzlanskog kantona na hitnoj sjednici razmatra smjenu Vlade Tuzlanskog kantona. Petnaest zastupnika zatražilo je hitnu sjednicu, nakon što je s pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDA smijenjen Mirsad Kukić.

Iz kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini TK poručuju da neće podržati smjenu Vlade TK i premijera Bege Gutića, odnosno da će opozicija pri izjašnjavanju o smjeni kantonalnog premijera biti suzdržana prilikom glasanja.˝Mi to smatramo kao SDA-ovo blato, a mi se nećemo valjati u tom blatu˝, kazao je šef Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić i dodao: ˝Imamo situaciju da je na silu došlo do rušenja digniteta Skupštine jer nisu ispoštovane procedure. Ako dođe do smjene mi ćemo imati privatnu Vladu˝.

Poslanik Stranke demokratske akcije u Skupštini TK Midhat Čaušević pročitao je saopćenje povjerenika u Kantonalnom odboru SDA Amira Fazlića, kojim je zatražio da se ova sjednica ne održava, jer, kako je naveo “ SDA podržava Vladu TK.”

˝Ako premijer nema povjerenje svoje stranke SDA, onda ćemo mu i pet zastupnika SBB-a uskratiti podršku˝,  kazao je šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona Fuad Hadžimehmedović

˝SBB prihvata odgovornost da uđe u koaliciju sa neformalnom grupom od 13 zastupnika koji odbijaju poslušnost SDA. Potrebno je da javnost zna da će ovo biti poluprivatna vlada koja je zasnovana na privatnom dogovoru i koja je dogovorena u ‘tornju'˝, rekao je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.

Premijer TK Bego Gutić poručio je da je ova sjednica nepotrebna, te uime povjerenika Amira Fazlića skrenuo pažnju koalicionim partnerima da ukoliko podrže smjenu kantonalne vlade, to će značiti jednostran prekid koalicionog sporazuma, prenosi Fena.

Kukić kontrolira dvije trećine zastupnika SDA, te dosadašnje koalicione partnere, pa je nakon smjene u SDA formirao novu skupštinsku većinu.Povjereništvo SDA u Tuzlanskom kantonu najavilo je isključenje iz SDA svih zastupnika koji budu glasali za smjenu Vlade.Glavni koalicioni SDA-ov partner SBB je najavio da prekida sporazum sa SDA i da će biti dio nove skupštinske većine.Kako nezvanično saznaje FTV, novi premijer bit će Jakub Suljkanović, dosadašnji ministar finansija.

(TIP)

Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

Klikni i podijeli na mreži...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ostavi Komentar

Na vrh