Početak / VIJESTI / LOKALNE / Brcko / Gradonačelnik Brčkog u Bugarskoj sa gradonačelnicom Sofije i ambasadorom BiH
Gradonačelnik Brčkog u Bugarskoj sa gradonačelnicom Sofije i ambasadorom BiH

Gradonačelnik Brčkog u Bugarskoj sa gradonačelnicom Sofije i ambasadorom BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić sa saradnicima razgovarao je srijedu u Sofiji sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Bugarskoj Rasomirom Bogdanovićem o šansama koje predsjedavanje Bugarske Evropskom unijom pruža zemljama zapadnog Balkana, a time i BiH i distriktu Brčko, na njihovom putu ka EU.

Kao jedan od prioriteta tokom predsjedavanja EU Bugarska je navela i integraciju zemalja zapadnog Balkana.

Na sastanku sa ambasadorom Bogdanovićem konstatovano je da takvo opredjeljenje Bugarske, uz ostalo, otvara ogroman prostor za saradnju Brčko distrikta, kao specifične lokalne zajednice, sa opštinama i gradovima u Bugarskoj, koji imaju velika iskustva u povlačenju sredstava iz IPA [Instrument za pretpristupnu pomoć] i drugih evropskih fondova, kao i rješavanju komunalnih problema.

Tim povodom gradonačelnik Milić i sekretar Vlade Distrikta Davor Šolaja razgovarali su i sa gradonačelnicom Sofije Jordankom Fandakovom i njenim saradnicima.

Tokom sastanka sa čelnim ljudima bugarske prestonice postignut je i konkretan dogovor da delegacija Brčko distrikta u narednom periodu posjeti Sofiju, kako bi se na licu mjesta upoznali sa iskustvima gradske uprave u rješavanju komunalnih problema.

Bugarska je inače poznata kao zemlja koja je povukla najveći iznos sredstava iz IPA i drugih evropskih fondova, a veliki dio je iskorišten i za projekte u oblasti zbrinjavanja čvrstog otpada, vodosnabdijevanja, kanalisanja otpadnih voda i drugo.

Mogućnosti saradnje o kojima će se razgovarati odnose se i na oblast kulture, turizma i zaštite životne sredine.

[Ustupljeno Otisku]

The post Gradonačelnik Brčkog u Bugarskoj sa gradonačelnicom Sofije i ambasadorom BiH appeared first on Otisak.ba.

Klikni i podijeli na mreži...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Ostavi Komentar

Na vrh