Početak / MAGAZIN / Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti
Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti

Rano otkriveni dječji problemi s vidom lakše se mogu ispraviti

Poremećaje vida kod djece roditelji većinom otkriju tek nakon što dijete krene u školu.

Najčešći poremećaji u dječjoj dobi su dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam i ambliopija. Zato je oftalmološki pregled jedan od najvažnijih, a treba ga obaviti najkasnije do četvrte godine.


Foto: Dreamstime– Do godine dana oko može ‘bježati’ te razvoj oka i vida nije u potpunosti završen. Ako ne postoje vidljivi signali poremećaja vida, pravo vrijeme za pregled je između 3. i 4. godine – pojašnjava dr. sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog iz Poliklinike Bilić Vision.

Fotolia
Fotolia
KOD DJECE


Kratkovidnost se zbog manjka svjetla pogoršava tijekom zime


Simptomi po kojima roditelji mogu primijetiti da nešto nije u redu većinom su isti kod sve djece. Kako pojašnjava doc. dr. sc. Ivana Mravičić, subspecijalist strabologije i dječje oftalmologije iz Klinike Svjetlost, obratite pažnju na to prati li dijete pogledom predmet, škilji li ili pokriva oko, ima li bijelu zjenicu, suze li mu oči pretjerano, ima li vrtoglavice, glavobolje i umara li se brzo. Prilikom prvog pregleda, već s tri godine, moguće je utvrditi i eventualne druge poremećaje vezane uz naslijeđe, a ne samo poremećaje oštrine vida. Kad se ustanovi problem, potrebne su kontrole dva puta godišnje i redovito nošenje naočala.

“Slabovidnost i strabizam mogu se ispraviti redovnim nošenjem naočala”, kaže dr. sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog iz Poliklinike Bilić Vision

– Tu treba biti dobra suradnja djeteta i roditelja, jer dijete nekad ne želi nositi naočale, srami se, smetaju mu ili zaboravlja, pa se može pogoršati slabovidnost na jednom ili oba oka. Strabizam ili škiljavost također je pogreška pozicije oka, koja može uzrokovati slabovidnost, a rješava se nošenjem naočala, u kombinaciji s vježbama ili operacijskim zahvatom – pojašnjava dr. sc. Bilić.

Budući da se vidne funkcije kod djeteta razvijaju do osme godine, ističe dr. sc. Mravičić, ako se na vrijeme uoče simptomi, veća je vjerojatnost da će se ispraviti. Ipak, ponekad je vrlo teško, pogotovo manju djecu, motivirati da nose naočale.

Fotolia
Fotolia
LOŠ VID


Zbog premalo igre vani, djeca su sve sklonija kratkovidnosti


– Dijete je najbolje motivirati tako da mu se kaže kako mu naočale sad pomažu da bolje vidi, a kasnije će možda postati i nepotrebne ako ih redovito nosi – savjetuje oftalmologinja Ivana Mravičić.

Laserska operacija tek nakon 18. godine

Naočale služe da dijete vidi dobro i da se stanje dodatno ne pogoršava zbog naprezanja. Samo nošenje naočala ne može ispraviti slabovidnost ili strabizam. Nošenje leća ovisi o sposobnosti djeteta da ih stavlja i vadi, što je obično u višim razredima osnovne škole. Laserska operacija moguća je tek nakon 18. godine, ako je dioptrija stabilna najmanje godinu dana.


Foto: DreamstimeNaočale moraju biti lagane i fleksibilne

Prilikom izbora naočala vrlo je važno da dijete sudjeluje u izboru jer će tako lakše prihvatiti nošenje naočala. Današnji moderni materijali omogućuju da naočale stoje stabilno bez klizanja. Naočale moraju biti fleksibilne, a okvir od laganog materijala. Ne smiju žuljati, a leća mora biti od polikarbonata, materijala koji se teško može ogrebati ili razbiti.

Klikni i podijeli na mreži...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ostavi Komentar

Na vrh