Početak / VIJESTI / LOKALNE / Mostar / Stranke razmatraju 6 prijedloga izbornih pravila za Grad Mostar
Stranke razmatraju 6 prijedloga izbornih pravila za Grad Mostar

Stranke razmatraju 6 prijedloga izbornih pravila za Grad Mostar

Predstavnici mostarskih gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka održali su u utorak u Mostaru drugi po redu sastanak, na komw su razgovarali o rješavanju problema održavanja lokalnih izbora u tom gradu.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba, domaćin današnjeg sastanka, novinarima je kazao kako su danas prezentirani svi prijedlozi i modeli koji uključuju izmjene Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji su dostavljeni u Parlament, ali i neki modeli koji su im dostavljeni lično u pripremi ovog sastanka.

“Mi smo danas prezentirali 4 modela, a imamo novi model SBB-a, te model koji su predložili SDS i SNSD, ali ga nismo dobili na pismeno”, istakao je Džeba.

Prema njegovim riječima, zaključeno je da se do idućeg sastanka dostave svi modeli  kako bi krenuli u raspravu “oko zajedničkog nazivnika oko koga se možemo dogovoriti i složiti”.

Džeba je naveo kako su se na današnjem sastanku najviše iscrpili oko razgovora je li dio prijedloga koji se tiče Centralne zone ustavan ili ne, i treba li dio rješenja biti uvođenje pozicije dogradonačelnika u Gradu u Mostar.

“Zaključeno je da  se na sljedeći sastanak pozovu ustavni stručnjaci, kako bi pomogli napraviti okvir za dogovor o tome šta se može naći u prijedlozima, a da bude visoki nivo konsenzusa kako bi postigli dogovor u Parlamentu i konačno usvojili izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar”, istakao je Džeba.

Takođe, zaključeno je da se nastavlja sa sastancima i da se sljedeći održi ponovo za 15 dana.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih devet parlamentarnih stranaka, i to SDA, HDZ-a BiH, SDP-a BiH, SBB-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, BPS-a, SDS-a i DF-a, te predstavnici OHR-a, Veleposlanstva SAD-a u BiH i predstavnici Misije europske unije u BiH.

Inače, posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća, proglasivši ga neustavnim po dvjema osnovama. Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta.

(Fena)

Klikni i podijeli na mreži...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ostavi Komentar

Na vrh