Početak / VIJESTI / POLITIKA / U dvije rečenice saopćenja posvađali se legitimno predstavljanje i presude Evropskog suda
U dvije rečenice saopćenja posvađali se legitimno predstavljanje i presude Evropskog suda

U dvije rečenice saopćenja posvađali se legitimno predstavljanje i presude Evropskog suda

Da se Draganu Čoviću uspjelo posvađati i sa samim sobom ponajbolje dokazuju posljednje saopćenje nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović na kojem je ponovo bilo govora o izbornom zakonu, sa ciljem vršenja dodatnog pritiska kako bi se usvojio HDZ-ov diskriminatorski prijedlog.

Naime Čovićevi zahtjevi i presude Evropskog suda nikako zajedno, pa su otuda I stavovi Čovića U premanentnoj svađi. Dakle u posljednjem saopćenju nakon sastanka s Grabar Kitarović stoji:

 

“Sugovornici su se složili u ocjeni da samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za provedbu temeljnog ustavnog načela konstitutivnosti te je jasno kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda sukladno presudama Ustavnog suda BiH. To se odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Pri tomu treba težiti ostvarivim rješenjima, koja u najboljem slučaju provode, ili makar ne udaljavaju od relevantnih odluka Europskog suda za ljudska prava”.

 

Dr. Slaven Kovačević napominje da Ustavni sud BiH nije ništa rekao oko Predsjedništva BiH, te dodaje da legitimno političko predstavljanje nije pravni već politikanstski termin.

 

“Ustavni sud BiH spominje legitimimno političko predstavljanje, ali ne kaže naroda. Legitimno političko predstavljanje nije pravni već politikanstski termin i znači da građani/glasači biraju svoje predstavnike. Često Čovic i ekipa preskoče dio iz Odluke Ustavnog suda BiH, koje sadrži mišljenje Venecijanske komisije koja je kazala da 18 zemalja ima dvodomne sisteme, gdje drugi dom nije zakonodavni organ već tijelo veta lokalnih zajednica, pa Venecijaska komisija zaključuje da je sistem po Ustavu FBiH u skladu sa europskim izbornim standardima”, kazao je Kovačević za Vijesti.ba. 

Kovačević naglašava da ukoliko bi se usvojila nepostojeća forma “legitimnog predstavljanja” otvorile bi se dodatne mogućnosti za nove tužbe pred Evropski sudom za ljudska prava, što objašnjava u kojoj mjeri su legitimno predstavljanje i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u kontradikciji, odnosno pojašnjava prirodu Čovićeve zavađenosti sa samim sobom.

 

“Što se tiče presuda Europskog suda za ljudska prava, tamo je utvrđena diskriminacija i to se mora eliminirati uz Ustava BiH, pa nakon toga treba novi Izborni zakon BiH. Ideja o nepostojećoj formi “legitimnog predstavljanja naroda” koja ne postoji ni u pravu ni u politologiji je svojem temelju diskriminatorna i bila bi u suprotnosto ss europskim principima i standardima, a ako bi bila i usvojena, vrlo izvjesno povod za nove tužbe Europskim sudom za ljudska prava”, navodi Kovačević.

 

Dodaje da je Čović u ovih 7 dana, dva puta žestoko izgubio od Europske unije, tako da ovo njegovo obilaženje Dodika ili Kolinde je klasičan izraz straha, u kojem on ide kukati okolo kako njegove ideje ne prolaze. 

 

“Za takva nastojanja ima lijeka i ona su sadržana u europskim vrijedjostima, europskim izbornim principima i standardima u koje se retrogradna Čoviceva politika na uklapa, a moraće nekad ili s Čovicem više niko neće htjeti razgovarati”, naglasio je Kovačević.

 

 

(Vijesti.ba)

Klikni i podijeli na mreži...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Ostavi Komentar

Na vrh